Voorbereiding van de transactie

Om de kansen op een succesvolle overdracht te maximaliseren en de toekomst van de onderneming te vrijwaren, is het noodzakelijk om de transactie zeer goed voor te bereiden.
vandaar dat deze voorbereiding best gebeurt door een specialist zoals Actoria Belgium.

Het feit dat de bedrijfsleider alle macht in handen heeft, wat meestal het geval is bij familiale ondernemingen, kan problemen veroorzaken voor een succesvolle verkoop.
Van zodra de overname wordt ge√Įmplementeerd, zal de structuur ook noodzakelijkerwijze veranderd moeten worden zonder dat de oude machtsverhouding blijft bestaan. Daarom is een voorbereiding van de organisatie en een aanpassing van de structuur van de onderneming primordiaal.

De onderneming is voor alles een plaats van mensen en waarden. In tegenstelling tot de onderneming, worden de werknemers betrokken partij bij de overname en dienen daarom best zo snel mogelijk op de hoogte te worden gebracht van de intentie van de bedrijfsleider om de onderneming te verkopen. De werknermers dragen immers de vakkennis en de waarden van de onderneming uit, en zij kunnen daarom een positieve bijdrage leveren bij de overname.

De onderneming interacteert permanent met heelwat economische actoren zoals de klanten, de leveranciers, de banken, investeerders, … Deze partners hebben hun vertrouwen geschonken aan de onderneming. Deze vertrouwensrelatie mag daarom niet geschonden worden en zij moeten op de hoogte gebracht worden van de nieuwe bedrijfsleider om hen confort te bieden, want eerlijkheid primeert.

Het is ook belangrijk om na te gaan wat de capaciteit van de ondereming is om winst te genereren en deze in de toekomst verder te laten groeien.
Een onderneming die hiertoe niet in staat is, kan wel eens de familiale banden aantasten.

Anderzijds, indien de onderneming bepaalde moeilijkheden kent, is het noodzakelijk om de situatie te herstellen om een overname mogelijk te maken. De timing van de overdracht is dus belangrijk.

Verder dient nagegaan te worden of het niet nuttig zou zijn om vaste activa van de onderneming die niet bijdragen tot de exploitatie en dus een privékarakter hebben af te scheiden.

De beslissing om de familiale onderneming te verkopen wordt best niet door de bedrijfsleider alleen genomen. Het is anderzijds aan de familiale overnemer om duidelijk zijn beweegredenen kenbaar te maken, evenals zijn capaciteiten om dat ook succesvol te doen.
Het gebeurt namelijk heel vaak dat de bedrijfsleider van een familiale onderneming zich vastklampt aan een ¬ę¬†gedoodverfde¬†¬Ľ familiale overnemer, die eigenlijk niet de zin heeft in de overname, noch de ambitie en competencies.

Het vertrek van de bedrijdsleider : Deze heeft een grote band met de onderneming, wat ook logisch is want hij is meer dan 75{114f9276d5bd682d0239e305b50c375b1d52de913d9b1b67c42dbae9f232b162} van zijn tijd met zijn bedrijf bezig geweest. Ervan afstand doen is dus niet makkelijk en pijnlijk, en dus zal hij zich hierop psychologisch moeten voorbereiden, want anderzijds is hij bang om in een ¬ę¬†zwart gat¬†¬Ľ te vallen en zoveel vrije tijd zal hebben wat hij nooit gewoon is geweest. Hij zal zich er dus moeten op voorbereiden om iets anders te gaan doen, zich toe te leggen op het familieleven ofwel op het pensioen.

Er is echter meer. Het vertrek van de bedrijfsleider kan de onderneming dermate destabiliseren, want de omgeving moet zich ook kunnen aanpassen aan het vertrek van de bedrijfsleider. De directie en de onderneming had tot op de dag van het vertrek van de bedrijfsleider slechts één gezicht. De overnemer moet er daarom in slagen om snel zijn visie over te brengen, en de medewerkers moeten snel over het gevoel beschikken dat er opnieuw een sterke man aan het roer staat. De geloofwaardigheid van de overnemer kan daarom vrij snel in het gedrang komen als er geen duidelijkheid bestaat over het vertrek van de bedrijfsleider.

De aflossing : De toekomstige bedrijfsleider dient zich psychologisch en technisch voor te bereiden voor de nieuwe verantwoordelijkheden die hij gaat krijgen. Het is daarom aangewezen dat hij een opleiding krijgt om zich de specifiteiten van de onderneming eigen te maken. Anderzijds heeft hij er baat bij dat hij voordien in andere ondernemingen zijn sporen heeft verdiend en niet enkel in de familiale onderneming alleen.

De planning en voorbereiding van deze overgang is een primordiale fase, en vele slagen er niet in bij gebrek aan deze voorbereiding. Daarom is volledige transparantie een grote troef in deze fase, maar evenzeer is het noodzakelijk om zich niet te overhaasten, en minstens twee jaar tot vijf jaar te besteden aan de bestuurswissel.

Aucun commentaire jusqu'à présent.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Actoria International is a firm specializing in the transfer of business (company, SME, pmi ...) in France, Belgium, Luxembourg, Monaco, Switzerland, Spain, Italy, Great Britain, Quebec on sales of SMEs, sales industries, mergers and acquisitions advice for the transmission of a French company. If you're wondering "how to sell my business and quickly find a buyer" then contact Actoria international.

mergers acquisitions Switzerland ; mergers acquisitions in Luxembourg ; mergers acquisitions in Belgium ; mergers acquisitions in Morocco ; mergers acquisitions in Morocco SMEs Switzerland ; sale in Luxembourg SMEs; sale SMEs in Belgium; sale SMEs in Morocco; sell a business Swiss ; sell a company in Luxembourg ; sell a company in Belgium ; sell a company in France