De diagnose

Deze fase is noodzakelijk om een studie te maken van de sterke en zwakke elementen binnen de onderneming. Deze studie wordt gemaakt vanuit het oogpunt van de eventuele overnemer.

Het is een studie die uitwijst wat de kritieke punten zijn waaraan moet gewerkt worden om de overdracht te vergemakkelijken, en tevens de sterke punten duidelijk naar voor laat komen.

Deze studie gebeurt best geruime tijd voor de overname, zodat de onderneming in staat wordt gesteld om zorgvuldig de transactie voor te bereiden.

De overnemer stelt zich heelwat cruciale vragen. In welke markt opereert de onderneming en hoe evolueert deze markt (groeivoet, concurrentie, …)? Wat is de strategie om deze markt te ontplooien (differentiatie of kostbeheersing, …)? Wat kan ik ermee doen (ontwikkelen, optimaliseren, wat is het potentieel…)?

Deze strategische diagnose anticipeert op fundamentele vragen van iedere overnemer, en helpt de overlater zich te (her)positioneren in functie van het profiel van de geïnteresseerde partijen.

Na de strategische diagnose, wordt de levensvatbaarheid van de onderneming onderzocht, evenals in hoeverre de financiële draagkracht van de onderneming haar in staat stelt om de verdere ontwikkeling te waarborgen.

De economische en financiële diagnose helpt ons bovendien de financiële kerncijfers te bepalen voor de overname en de verdere ontwikkeling.

Na het onderzoek van de strategische en financiële mogelijkheden die de onderneming in zich heeft, zal de overnemer zich ook nog de vraag stellen in welke mate de onderneming wel de operationele middelen bezit om de verdere ontwikkeling te garanderen.

In functie van de aard van de onderneming, zal de overnemer nagaan of de kritieke elementen voldoen. Zo zal hij voor een dienstenbedrijf bijvoorbeeld kijken naar het team; naar het fabriek voor een productiebedrijf; naar de logisitek voor een distributiebedrijf, enz…

Kleine ondernemingen hebben bovendien een bijkomend probleem, namelijk deze van de bedrijfsleider want hij is één met de onderneming.
Hier zal de overnemer zich zorgen maken in hoeverre een tijdelijke manager of een rechterhand van de huidige bedrijfsleider dit probleem zal kunnen oplossen.

Er wordt nagegaan of er juridische obstakels zijn die een overname kunnen moeilijk maken op intern gebied (aandeelhouders-overeenkomsten,…) of extern gebied (licentieovereenkomsten,…).

Anderzijds wordt nagegaan of er juridische vorderingen bestaan of kunnen bestaan in de toekomst jegens de onderneming. (milieuconflicten, sociale conflicten, …)

Aucun commentaire jusqu'à présent.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Actoria International is a firm specializing in the transfer of business (company, SME, pmi ...) in France, Belgium, Luxembourg, Monaco, Switzerland, Spain, Italy, Great Britain, Quebec on sales of SMEs, sales industries, mergers and acquisitions advice for the transmission of a French company. If you're wondering "how to sell my business and quickly find a buyer" then contact Actoria international.

mergers acquisitions Switzerland ; mergers acquisitions in Luxembourg ; mergers acquisitions in Belgium ; mergers acquisitions in Morocco ; mergers acquisitions in Morocco SMEs Switzerland ; sale in Luxembourg SMEs; sale SMEs in Belgium; sale SMEs in Morocco; sell a business Swiss ; sell a company in Luxembourg ; sell a company in Belgium ; sell a company in France